COMISION DE FREGATA

Legislaţia existentă prevede acordarea pentru fiecare deces survenit în urma unui accident de muncă, – 4 salarii medii brute. Aproape nimic… Din calculele realizate de noi, în România se colectează sume mari cu destinaţia accidente muncă, dar… ele rămân necheltuite, iar oamenii sunt neglijaţi. La o medie de 400 – 450 decese pe an din accidente de muncă, dacă se vor acorda fiecărei familii, a celui decedat, 10.000€uro, rezultă 4.000.000-4.500.000 €uro, adică ”Nici măcar cât un Comision de Fregată!
Evident că bătaia de joc la adresa românului de rând nu-şi mai are locul. Trebuie să ne ocupăm serios de problema aceasta, să fie introdusă şi prevederea legală prin care să se dispună ca în termen de 10 zile de la constatarea accidentului de muncă să fie acordată familiei 10.000 €uro de la Trezoreria Statului. Aceşti bani vor fi în evidenţa viitorului Fond Naţional Deces Accidente Muncă –(FNDAM). Urmând, apoi, ca Statul Român să acţioneze în regres, dacă este cazul, pe aceia ce eventual sunt responsabili de accident, sau, de lipsa Asigurării de Accidente.
Totul pare simplu: Alianţa ONG-urilor (FRAVA, AVAC si ASCOR) + Sindicate + mass-media, se doreşte o forţă capabilă să producă o serie de discuţii, în vederea elaborării unei modificări legislative, urmată de atragerea, în vederea susţinerii ideii din partea unor parlamentari.
Sperăm că din toamna/iarna anului 2006 românii vor afla că există compensaţia de 10.000 €uro pentru orice persoană decedată urmare unui accident de muncă.
E posibil!!!
Considerând ca justiţia funcţionează în România, pentru familia victimei va fi foarte greu, în primele săptămâni, să abordeze judecata, şi, în opinia noastră, trebuie să i se plătească necondiţionat o suma echivalenta cu 10.000 €uro. Precizam că nu mai este suficient, după 16 ani, să ne tot plângem că ”guvernul nu face, nu drege” – contează şi ce facem noi!
Vremea când societatea civilă nu a făcut nimic, decât critici, a trecut. Acum va trebui să acordăm atenţie acelora care reuşesc să facă ceva, valabil pentru toţi. Sperăm că în România oamenii vor înţelege să aibă o atitudine activă care să conducă la rezultate; singura reţetă!!! spre succes. Totodată trebuie subliniată importanţa abordării regulei lui ” 1/10 ” care înseamnă că trebuie luată din UE metoda, nu şi valoarea despăgubirii. Avem la cifre regula 1/10 care corespunde raportului dintre salariul UE / salariul RO. Astăzi în UE pentru fiecare deces la accident de muncă se acordă 100.000 €.
Trebuie ca România să intre în rândul ţărilor care preţuiesc viaţa oamenilor la adevărata ei valoare…În acest mod familia celui dispărut îşi poate continua viaţa. Astfel devenind chiar o prevenţie a altor accidente din moment ce va exista şi sancţiunea… Cazuri mai puţine? Ne dorim acest lucru!!!
Lobby este necesar însă nu suficient. Până va ajunge propunerea modificării legislative acolo unde trebuie la Parlament, va trebui ca opinia publică să fie alertată şi totodată să avem o idee clară: are valoare viaţa românului sau nu ?
Dacă avem un român determinat de societate să lucreze într-un loc anume şi suferă un accident de muncă, un deces, oare comunitatea apreciază cumva şi viaţa românului de rând(?) sau dimpotrivă viaţa românului salariat nu contează…
Trebuie ca opinia publică din România să dezbată problemele comunităţii şi vom avea reacţia oamenilor. Parlamentarii, suntem convinşi, că vor reacţiona. Atunci când societatea civilă profesională îşi va îndeplini menirea va fi bine.

Redactat la Timişoara şi Bucureşti Iunie 2006

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: