APEL IANUARIE 2006

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie (AVAC), membru al Global Road Safety Partenership (GRSP), al Prevention Routiere International (PRI) şi al Federaţiei Europene a Victimelor Accidentelor de Circulaţie (FEVR) apreciază eforturile recente ale mass-media privind analiza consecinţelor accidentelor de circulaţie şi pentru informarea populaţiei în domeniul siguranţei rutiere.
Anual, în lume se înregistrează peste 1,26 milioane de decese şi 35 milioane de răniţi în accidente pe drumurile publice, aceasta constituind cauza numărul unu pentru mortalitatea tinerilor între 16 şi 24 de ani şi cauza mortalităţii numărul doi pentru grupa de vârstă 15- 44 ani.
Conform datelor statistice, în România s-au înregistrat în 2005 aproximativ 7000 de accidente rutiere grave, soldate cu aproximativ 2592 de morţi şi 5852 de răniţi grav, costurile suportate de societate, familiile victimelor şi de cei vinovaţi fiind greu de estimat.
AVAC apreciază că în ţara noastră, deşi s-au adoptat măsuri importante, mai ales prin efortul Consiliului Interministerial de Siguranţă Rutieră şi al Poliţiei Române, problema îngrijorează masiv opinia publică. Prezenţa zilnică la televizor a consecinţelor accidentelor creşte intensitatea emoţională a cetăţenilor, fără a sensibiliza suficient autorităţile centrale şi locale, instituţiile şi specialiştii, societatea civilă.
Ca atare, având în vedere apropiata integrare a României în U.E., declararea în 2007 a Municipiului Sibiu – Capitală Europeană a Culturii (ceea ce va atrage un aflux deosebit de călători din străinătate) şi reflectând preocuparea majoră a presei şi a populaţiei în legătură cu problematica semnalată AVAC propune un Program Naţional în 10 puncte privind demersurile ce trebuie întreprinse pentru a se diminua numărul şi gravitatea accidentelor de circulaţie:

Ridicarea siguranţei rutiere la nivel de politică de stat, adoptarea de măsuri în consecinţă: modificarea legislaţiei, programe de educaţie, investiţii în managementul traficului şi în infrastructură etc.
Declararea perioadei 2007-2016 „Deceniul siguranţei rutiere în România “ şi adoptarea unei strategii care să aibă în vedere reabilitarea şi modernizarea drumurilor, construirea de autostrăzi, iluminarea şi semnalizarea corespunzătoare, construirea de pasarele şi garduri, supravegherea modernă a traficului etc.
Introducerea factorilor de risc corespunzători în strategia de siguranţă naţională.
Modificarea legislaţiei pentru constituirea unor instanţe judecătoreşti specializate în domeniul accidentelor de circulaţie, adoptarea unor proceduri adecvate, formarea de specialişti şi experţi independenţi, reglementarea transportului de persoane, înăsprirea sancţiunilor, plata despăgubirilor accidentului de către vinovat (şi nu din bugetul statului).
Realizarea unor campanii media şi instituirea unei zile a victimelor accidentelor de circulaţie (a 3-a duminică din noiembrie, conform hotărârii Adunării Generale a ONU).
Introducerea cunoştinţelor de siguranţă şi educaţie rutieră pe toată durata şcolii.
Realizarea unui sistem de reintegrare socială a victimelor accidentelor de circulaţie şi de consultanţă psihologică a acestora şi a familiilor lor.
Educaţia publicului privind politeţea rutieră, acordarea primului ajutor, sprijinirea autorităţilor care efectuează cercetarea.
Adoptarea de măsuri pentru adaptarea la standardele europene în ce priveşte dotările şi gradul de securitate activă şi pasivă a autovehiculelor.
Organizarea la standardele europene a sistemului de asigurări şi al asistenţei medicale în cazul accidentelor de circulaţie.

Director executiv
Ion MIHAIL

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: